O carte scumpa nu este neaparat una buna. Exemple sunt multe si cu totii stim sentimentul acela cand cumparam un lucru care nu se ridica la asteptarile noastre: sentimentul, gustul amar, uneori revolta, urmand ca mai apoi sa regretam decizia facuta.
Sa lasam acum, insa, la o parte acest lucru si sa discutam despre titlul articolului: 5 carti interesante sub 20 de lei!
Da, exista carti excelente care nu iti vor cere vreo suma extravanta si care nu ne fac niciodata sa ne intrebam, in caz ca achizitonam una, daca ne mai raman bani in portofel si pentru alte lucruri. Putem descoperi povesti care ne inspira sa avem o viata mai buna, carti ce starnesc in noi sentimente puternice si care ne fac sa ne gandim apoi la personaje si la ce ar face ele, intr-o anumita situatie, daca ar fi reale.
Va invit sa cititi lista urmatoare, a celor 5 carti ieftine si bune care merita sa va dedicati timp lecturii si sa investi banii! Pana la urma, trebuie sa cumparam inteligent si cu folos, sunteti de acord cu mine? Foarte bine! Sa incepem!
Cititorul, de Bernhard Schlink
Iubirea nu cunoaste bariere de niciun fel. Romanul de fata atesta acest fapt. Protagonistul cartii, Michael Berg, se indragosteste de o femeie mai in varsta decat el cu douazeci de ani. Intre ei se infiripa o adevarata idila care se consuma in secret. Hanna Schimtz, tulburata de trecut, vede in Michael lucrurile de care are nevoie: limpezime, bunatate, iubire… si, desigur, naivitatea varstei. Ea il invata sa iubeasca, sa daruiasca si sa simta caldura unei femei.
El, in schimb, o face sa zambeasca si ii citeste carti pe care Hanna nu a avut posibilitatea sa le descopere niciodata datorita vremurilor celui de Al Doilea Razboi Mondial. Impreuna, au grija unul de celalalt. Timpul trece, Michael devine student la drept, sentimentele lui inca exista. Hanna este ajunsa din urma de catre trecutul sau tumultos si este judecata pentru faptele comise intr-un lagar din Cracovia unde a fost supraveghetoare. Deznodamantul, sensibilitatea cu care autorul a relatat povestea de dragoste si multe altele, descoperiti achizitionand cartea! Recomand ca ulterior sa vizionati si filmul pe care il gasiti aici.
Ramasitele zilei, de Kazuo Ishiguro
Ramasitele zilei este cartea scriitorului Kazuo Ishiguro, castigatorul premiului nobel pentru literatura in 2017. Cartea a fost si ecranizata in anul 1993, avandu-i ca protagonisti pe Anthony Hopkins si Emma Thompson. In carte se relateaza povestea unui majordom care este asa cum ni-l inchipuim: calm, diplomat, discret si loial.
Majordomul Stevens, ajuns la o varsta inaintata, are parte de o introspectie despre ce a fost si ce va veni. In carte descoperim monologul sau si povestile meseriei – oameni nobili, secrete, iubire, politica, drama si modul in care el incearca sa se adapteze la vremea de dupa Al Doilea Razboi Mondial, unde se petrec multe schimbari sociale, realizand ca o parte din el a ramas pe vecie acolo, in trecut.
Sparge tiparele, de Seth Godin
O carte motivationala care te invata sa nu visezi la stele, ci sa faci ceva practic pentru a-ti indeplini visele. Seth Godin are talentul de a arata ca motivele pentru care nu ai rezultatele, scuzele si temerile tale sunt puerile si te face sa fii de acord cu toate acestea, pe masura ce avansezi in lectura.
Cartea lucreaza putin la stima de sine si te face sa te gandesti la lucrurile pe care ti le doresti cu adevarat, oferindu-ti intrumente practice pentru a-ti indeplini scopurile. O carte ce propune sa te faca mai indraznet si care te invita sa vezi lucrurile din alta perspectiva, afland ca nu totul este atat de grav sau complicat cum adesea obisnuim sa credem. Merita citita!
De ce fierbe copilul in mamaliga, de Aglaja Veteranyi
Maniera simpla si in acelasi timp complexa de scriere a acestei cartii este aceea care te va cuceri inca de la primele pagini, iar pe masura ce vei avansa in lectura te vei indragosti de sinceritatea cu care evenimentele sunt relatate in memoriile acestui jurnal, de atmosfera de calatorie prin Europa si Africa si de perspectiva puerila din care sunt relatate realitati dure din timpul comunismului, pastrand insa inocenta unui copil.
Mai exact, Aglaja Veteranyi a plecat din Romania inca de la o varsta frageda si a lucrat o mare parte din viata la circ – si exact acestea sunt surprinse cu sensibilitate si subtilitate in carte: viata artistilor de circ si mai exact a unei adolescente si a formarii sale ca om in circumstantele evenimentelor tumultoase din cadrul circului, al cluburilor, al scolilor stricte si al unei familii mereu pe drumuri, haotice si in cele din urma distrusa. Putin tragica, putin dramatica si putin emotionanta, aceasta carte merita cu adevarat citita. Ulterior, va recomand si ecranizarea din anul 2012!
Fata cu Cercel de Perla, de Tracy Chevalier
Avand toate ingredientele necesare pentru a introduce cititorul intr-o lume de basm, aceasta carte exceleaza in descrieri. Surprinzand viata unei adolescente si trairile acesteia, dar si viata si capriciile unui pictor vestit, imaginile vizuale sunt parca pictate pe fiecare pagina si va vor introduce in atmosfera olandeza a secolului XVII.
Mai mult o istorie imaginata decat o poveste, aceasta carte este rodul creativitatii lui Tracy Chevailer, inspirata de pictura reala a pictorului olandez Jan Vermeer van Delft (care este si personaj principal in carte), si anume Fata cu Cercel de Perla. O incercare de a deslusi enigma din spatele acestui tablou, aceasta opera va aduce o nota de magie, o serie de intrigi, jocuri de cuvinte dar si cateva episoade de romantism. O lectura savuroasa pentru iubitorii unor imbinari armonioase intre arta, istorie, fantezie, romantism si drama! Recenzia o puteti gasi aici.